GBS International Laser Cladding

Laser Cladding

Plasmaspuiten
Heeft u een werkstukoppervlak dat geen hoge warmte-inbreng kan ondergaan? En is een perfect hechtende cladlaag gewenst?

Plasmaspuiten:

Plasmaspuiten heeft nadelige specificaties voor uw substraat die wij met lasercladden kunnen oplossen. Benieuwd naar onze oplossing?

Plasmaspuiten - Proces

Plasma is de naam die wetenschappelijk gezien aan een gas wordt gegeven wanneer dit gas in een toestand van verhoogde energie gebruikt wordt. Het vormt in de reeks van aggregatietoestanden de vierde toestand naast vast, vloeibaar en gasvorming. Plasma wil in dit geval dus zeggen een sterk gedissocieerde en geïoniseerde gasstroom van zeer hoge temperatuur en energie inhoud.

Lasercladding als alternatief voor plasmaspuiten

De plasmatoestand wordt verkregen door in een kamer met behulp van gelijkstroom een elektrische boog te trekken tussen een anode en kathode. In de kamer wordt het tot plasma te vormen gas geblazen, nadat dit gedissocieerd en geïoniseerd is en met enorme kracht via een nozzle naar buiten gedreven. Aan de voorzijde van het spuitpistool zien we dan een zeer fel ultraviolet licht uitstralende vlam. In de kern van deze vlam 10.000°C-15.000°C worden de poederdeeltjes van de aan te brengen coating versmolten. De hoge warmte inhoud en geleidbaarheid van deze plasmavlam en de zeer hoge gas- en transportsnelheid van de gesmolten deeltjes geven optimale condities ten aanzien van sterkte, hechting, homogeniteit en zuiverheid van de gespoten laag.

Ons alternatief voor plasmaspuiten: LASERCLADDEN!

Tijdens het plasmalassen worden de werkstukken op hoge temperaturen bewerkt, hierdoor wordt de oppervlakte aangetast. Daarnaast is de toevoeging die wordt aangebracht niet van de hoogste kwaliteit in vergelijking met lasercladding en is het vermogen niet gemakkelijk regelbaar zoals bij een laser.

Lasercladden kan in veel gevallen een beter alternatief zijn voor uw werkstuk.

Lasercladden is een oplastechniek waar door middel van een hoogvermogen laser een dunne laag van het basismateriaal wordt gesmolten. Tegelijkertijd wordt een metaalpoeder aangebracht op het gesmolten werkstukoppervlak. Het opgespoten poeder smelt en verbindt zich samen met het basismateriaal en zo ontstaat de metallische verbinding van de twee componenten. Deze techniek heeft een veel hogere bewerkingssnelheid van de werkstukken dan vergelijkbare oppervlaktebewerking.

De warmte-inbreng die bij deze bewerking plaatsvindt is minimaal, dit is volledig toe te schrijven aan de zeer beperkte diepte van de laserstraal tijdens het cladden. Hierdoor is de laserclad techniek uitermate geschikt voor werkstukken met een lage warmte-inbreng. Het toevoegmateriaal in de vorm van een poeder is afhankelijk van het eindgebruik van het metaalwerkstuk. Wij adviseren u hierin graag om tot de beste oplossing te komen voor de revisie of preventieve bewerking van uw werkstuk.